Chleb mieszany

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

bardzo smaczny

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
    1/2 szklanki otrąb owsianych
    2 szklanki mąki owsianej
    2 szklanki mąki pszennej razowej
    1 i 1/2 szklanki mąki żytniej zwykłej
    2 i 1/2 szklanki mąki chlebowej typ 750
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 szklanki wody
    10 dag drożdży
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżka cukru

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21s2ods 1. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, mleka i szklanki maki żytniej. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1l53v07 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników, wyrobić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • image-2aeyxf2 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, podzielić na 2 części i uformować 2 wałeczki.
  • image-1y5va9k 4. Włożyć ciasto do foremek i pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1k2ofh4 5. Gdy chlebki podrosną włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 45-50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy