chleb litewski (na drożdżach)

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano, cząber.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 450 g mąki
    25 g drożdży
    300 ml letniej wody
    1,5 łyżeczki soli
    łyżka cukru
    łyżka przyprawy do chleba litewskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb litewski (na drożdżach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka, umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze na kwadrans. Na chlebie zrobić nożem trzy skośne nacięcia i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około pół godziny. Chleb będzie upieczony wtedy, kiedy podczas stukania w jego spodnią skórkę będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka będzie twarda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować