REKLAMA

Chleb Kłosek

wyświetlono: 109 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bardzo prosty przepis na chlebek który z wyglądu nie za bardzo przypomina bochenek, a raczej połączone bułeczki a smakuje cos pomiędzy bagietką a bułką wiejską. Chlebek jest naprawdę pyszny i łatwy do przygotowania, mam nadzieję że wypróbujecie ten przepis. :)

opublikowany: 19.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 chlebek:
    250 g mąki pszennej tortowej
    7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
    1 łyżka oliwy/oleju
    150 ml wody
    1 łyżeczka płaskiej soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Chleb Kłosek 1. 1. Jeśli dajemy suche drożdże to nie musimy robić zaczynu, wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy na gładkie ciasto, może być lekko lepiące.
    Wyrobione odstawiamy pod ściereczką lub folią do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    2. Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Chleb będzie pieczony z parą, na spód piekarnika ustawiamy naczynie z wodą.
    Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i zagniatamy tworząc gruby wałek na długość blaszki od piekarnika.
  • Chleb Kłosek 2. Następnie nacinamy nożyczkami, ale nie do samego spodu ! wierzch wałka co kawałek rozkładając go jak kłos.
    Tak przygotowany chlebek pieczemy przez około 25 minut do zrumienienia skórki.
    Po upieczeniu chlebek możemy kroić w kromki lub podzielić na kawałki i rozkroić jak bułki. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE