Domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką o pięknych kolorach jesieni.Upieczony został z dodatkiem musu dyniowego który nadał słodkiego , ciekawego smaku.Świetnie smakuje podpieczony , podany jako grzanka z masłem i owocowym dżemem.
Chleb jogurtowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , jogurt oraz olej . Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3.Ciasto dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy mus z dyni ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.
Jasne i żółte ciasto przekrawamy na pół , wałujemy cienkie placki.
Placki nakładamy na siebie , zwijamy w rulon.
4.Chlebek umieszczamy w keksówce wysmarowanej masłem i bułką tartą , pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczony chlebek studzimy na kratce.
Komentarze