Chleb jaglany na zakwasie

4.49 (177 ocen)

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki jaglanej. Wilgotny, sycący, zdrowy! I długo świeży

Składniki:


  • 150 g zakwasu żytniego
    300 g wody
    1 łyżka oliwy
    100 g mąki jaglanej
    100 g ugotowanej kaszy jaglanej
    420 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb jaglany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać zakwas i wodę, dodać oliwę i zamieszać. Wsypać ugotowaną kaszę jaglaną (może być jeszcze ciepła/letnia), dodać mąkę jaglaną. Zamieszać.

    Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 4 godziny.

    Gdy ciasto urośnie, odgazować, przełożyć do formy o wymiarach 10x30cm, posypać wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto można naciąć, wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować