Chleb gryczany z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 30 min

To mój następny eksperyment w pieczeniu chleba. Wyszedł super, chrupiący i połowa gorącego chlebka już została zjedzona bez żadnego dodatku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma -25x11 cm
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka ziaren dyni
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 płaska łyżeczka soli
    Szczypta cukru brązowego
    Tłuszcz do formy

Chleb gryczany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do ciepłej miski przełożyć wszystkie składniki, drożdże pokruszyć - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut by ciasto wyrosło. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść ponownie ciasto, przełożyć do delikatnie natłuszczonej formy i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni i piec około 50 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta obmyć zimną wodą(ja zwilżyłam rękami). Po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Porady

1.wierzch ciasta można posypać ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy