Chleb graham z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis dostałam od mojej babci i teraz on gości często na naszym stole -nawet dzieci za nim przepadają .Najlepiej smakuje ze świeżym masłem .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka razowa graham: 500 gramów
    - drożdże swieże: 5 dekagramów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - maślanka: 100 mililitrów
    - mleko: 100 mililitrów
    - oliwa: 50 mililitrów
    - siemię lniane: 5 łyżek

    - słonecznik łuskany: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb graham z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodaj cukier oraz łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce.Kiedy zaczyn zacznie rosnąć można zająć sie przygotowaniem ciasta.
  • 2. WYKONANIE CIASTA- wymieszaj wszystkie składniki, stopniowo dodając mleko, tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ciasto musi być dość gęste, i przy wyrabianiu odchodzić od ręki lub ścianek naczynia.Do gotowego ciasta wsyp siemie lniane i delikatnie wymieszaj.Ciasto wyrabiac ręką lub łyżką drewnianą przez ok 30 min.Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawic do wyrośnięcia.
  • 3. Foremke prostokątną wysmarować tłuszczem ,obsypac lekko słonacznikiem i włożyc ciasto .Ciasto ponakłuwać widelcem ,posmarowac mlekiem i obsypać wierzch słonecznikiem .
  • 4. Chleb piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 'C (termoobieg)przez ok 60min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować