Chleb graham z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodaj cukier oraz łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce.Kiedy zaczyn zacznie rosnąć można zająć sie przygotowaniem ciasta.
2. WYKONANIE CIASTA- wymieszaj wszystkie składniki, stopniowo dodając mleko, tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ciasto musi być dość gęste, i przy wyrabianiu odchodzić od ręki lub ścianek naczynia.Do gotowego ciasta wsyp siemie lniane i delikatnie wymieszaj.Ciasto wyrabiac ręką lub łyżką drewnianą przez ok 30 min.Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawic do wyrośnięcia.
3.Foremke prostokątną wysmarować tłuszczem ,obsypac lekko słonacznikiem i włożyc ciasto .Ciasto ponakłuwać widelcem ,posmarowac mlekiem i obsypać wierzch słonecznikiem .
4.Chleb piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 'C (termoobieg)przez ok 60min.
Komentarze