Chleb graham z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki graham pszennej

    Ciasto:
    50 dag mąki graham pszennej
    2 łyżeczki soli
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki płatków owsianych

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka oleju
    2 - 3 łyżki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb graham z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
  • 3. Na stolnicy lekko posypanej mąką z ciasta formujemy podłużny bochenek, następnie przekładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
  • 4. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 6. Upieczony chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-077atne

To może cię zainteresować