Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki graham pszennej
Ciasto:
50 dag mąki graham pszennej
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki płatków owsianych
Chleb graham z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył.
2.Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
3.Na stolnicy lekko posypanej mąką z ciasta formujemy podłużny bochenek, następnie przekładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
4.Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Upieczony chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Komentarze