Chleb graham na świeżych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki pszennej i 150 ml ciepłej wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy łyżką. Dodajemy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką dolewając resztę ciepłej wody. Następnie przez kilka minut zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Przekładamy ciasto do dwóch blaszek, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 minut.
Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze