Chleb graham na świeżych drożdżach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo prosty w przygotowaniu chleb graham z mąki typu 1500. Z przepisu wychodzą dwa bochenki chleba.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 800 gram mąki graham
    700 ml wody
    40 gram świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb graham na świeżych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki pszennej i 150 ml ciepłej wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy łyżką. Dodajemy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką dolewając resztę ciepłej wody. Następnie przez kilka minut zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
    Przekładamy ciasto do dwóch blaszek, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 minut.
    Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować