Chleb graham

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

z płatkami owsianymi

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    1,5 szklanki wody
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mąki żytniej typ 720

    4 szklanki mąki graham typ 1850
    3 szklanki mąki chlebowej typ 750
    4 łyżki płatków owsianych górskich
    1 łyżeczka kminku mielonego
    500 ml wody
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżki oleju słonecznikowego



Chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06lgwan 1. Z mąki, cukru, wody i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie dodać resztę składników sypkich, wodę, a na koniec olej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką.
  • image-082kiuq 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części, uformować dwa wałeczki i włożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Po około 15 min. spryskać wodą wierzch ciasta i tak kolejno postępować, aż do pełnego wymiaru ciasta.
  • image-1ob7ck3 3. Piec 45 minut w 210 stopniach.

Porady

Wyszedł bardzo mięciutki, ciasto podczas wyrabiania zaczynu trochę się klei, ale po wyrośnięciu ciasta wyrabiam bez podsypywania mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy