Chleb graham

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny, domowy chleb z mąki pszennej graham. Chleb jest prosty w przygotowaniu a jak smakuje. Polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mleka zsiadłego
    5,5 szkl mąki pszennej graham
    14 g suchych drożdży
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki słonecznika+ do posypania
    3 łyżki siemienia lnianego+do posypania
    oraz:
    2 keksówki 12x28 cm

Chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, słonecznik i siemię. Dolewamy zsiadłe mleko i rękoma wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy