Chleb graham

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pachnące i zdrowe pieczywo domowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki oleju
    4 dkg drożdży

Chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszyć drożdże, zalać 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać. Opruszyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy na rozczynie pojawią się bruzdy, dodać pozostałe letnie mleko , obie mąki , olej ,sól. Wyrabiać ciasto mikserem. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką razową. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, Piec około 45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy