chleb faszerowany twarogiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację, polecam ! :) Do faszerunku możemy użyć ulubionych ziół i przypraw.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mały bochenek żytniego chleba z poprzedniego dnia
    300 - 350 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
    1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (jeśli ser jest za suchy)
    ulubione zioła
    sól, pieprz
    0,5 strąka czerwonej papryki
    4 rozbełtane jaja do panierki

Chleb faszerowany twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.
    Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną zieleninę, posiekaną paprykę i przyprawy. Twarogiem faszerujemy chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz chleba.
    Chlebek ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.

Porady

Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie majonez, ketchup lub ulubiony dip. Nafaszerować możemy również chleb tostowy.

Komentarze

Podobne przepisy