Chleb dyniowy orkiszowo-kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny domowy chlebek. Zrobiłam go na mące orkiszowej oraz kukurydzianej. Do ciasta dodałam również puree z dyni. Chlebek wyszedł pomarańczowy w środku, dość ciężki a jednak puszysty. Upieczcie sami-będzie Wam smakował. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szkl gęstego puree z dyni
    150 g kefiru naturalnego
    1 op. suchych drożdży (7g)
    2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    1/2 szkl ciepłej wody
    2 szkl mąki orkiszowej białej
    1 szkl mąki kukurydzianej
    oraz: czarny sezam do posypania
    keksówka 10x18cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Puree

Chleb dyniowy orkiszowo-kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy puree z dyni oraz wlewamy kefir, oliwę i ciepłą wodę, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże, sól, cukier oraz obie mąki. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem wyrośnięte ciasto jeszcze krótko zagniatamy i wkładamy do keksówki, smarujemy górę wodą i posypujemy czarnym sezamem. Ponownie przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować