Chleb drożdżowy z otrębami i ziołami

0 (0 ocen)

Pyszny, łatwy w przygotowaniu domowy chlebek.

Składniki:

  • - 1/2kg mąki pszennej
    - 1/2 litra letniej wody
    - 1/2 kostki drożdży
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - 3 garści siemienia lnianego
    - 3 garści otrębów pszennych lub owsianych

Chleb drożdżowy z otrębami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wsypujemy rozkruszone drożdże, sól i cukier, zalewamy wodą, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, siemię, otręby, zioła wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Pieczemy ok. 60 min, w 200 stopniach. Gotowy wyciągamy z formy, studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy