Chleb drożdżowy z ostropestem i otrębami

0 (0 ocen)

Smaczny drożdżowy chlebek śniadaniowy, ze zdrowym ostropestem i otrębami pszennymi. Pasuje do niego i dżem i wędlina

Składniki:


  • 300 g wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 czubate łyżeczki ostropestu
    2 czubate łyżki otrębów pszennych
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli

Chleb drożdżowy z ostropestem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wsypać otręby pszenne.

    do młynka wsypać ziarna ostropestu i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.

    Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek.

    Przełożyć do wyścielonej papierem formy, wyrównać, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy