Chleb drożdżowy z lecytyną na podmłodzie

0 (0 ocen)

Niezwykle długo świeży, dzięki dodatkowi lecytyny (do kupienia w aptece) i zaczynu: podmłody. Puszysty i bardzo smaczny. Świetnie nadaje się na tosty

Składniki:


  • Podmłoda:
    345 g mąki pszennej typ 650
    275 g wody
    10 g drożdży
    Ciasto właściwe:
    345 g mąki pszennej typ 650
    125 g wody
    7 g lecytyny
    7 g oleju
    7 g cukru
    8 g soli

Chleb drożdżowy z lecytyną na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Podmłoda:
    Do miski wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, dodać cukier i sól.

    Do zaczynu wlać wodę, dodać lecytynę i olej. Wymieszać. Zaczyn przełożyć do misy robota. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki (upiekłam w 1 dużej i 1 małej keksówce), przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec z parą 5 minut. Zmniejszyć do 190 i piec jeszcze około 30 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy