Niezwykle długo świeży, dzięki dodatkowi lecytyny (do kupienia w aptece) i zaczynu: podmłody. Puszysty i bardzo smaczny. Świetnie nadaje się na tosty
Składniki:
Podmłoda:
345 g mąki pszennej typ 650
275 g wody
10 g drożdży
Ciasto właściwe:
345 g mąki pszennej typ 650
125 g wody
7 g lecytyny
7 g oleju
7 g cukru
8 g soli
Chleb drożdżowy z lecytyną na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Podmłoda:
Do miski wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, dodać cukier i sól.
Do zaczynu wlać wodę, dodać lecytynę i olej. Wymieszać. Zaczyn przełożyć do misy robota. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki (upiekłam w 1 dużej i 1 małej keksówce), przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec z parą 5 minut. Zmniejszyć do 190 i piec jeszcze około 30 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze