Chleb drożdżowy na serwatce

0 (0 ocen)

Przepyszny pulchniutki chlebek drożdżowy. Na domowej serwatce (pozostałej po robieniu sera), z dodatkiem zdrowego siemienia lnianego i sezamu

Składniki:


  • 350 g serwatki
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki siemienia lnianego złotego
    2 łyżki sezamu
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli

Chleb drożdżowy na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Połowę serwatki podgrzać dość mocno i wsypać ziarna: sezam i siemię, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia.

    Drugą połowę płynu podgrzać lekko i rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać oliwę, namoczone ziarna.

    Na koniec wsypać mąkę pszenną i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić przykryte ściereczką na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować bochenek, przełożyć do dwóch keksówek i wyrównać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy