chleb codzienny (na zakwasie)

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Jeden z Naszych ulubionych chlebów! pyszny i zdrowy! :)

  • 12 godz.

Składniki:

  • proporcja na 2 blachy o wymiarach 11cm x 30cm

    1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
    150g mąki żytniej typ 720
    150g mąki żytniej razowej typ 2000
    1300ml wody
    35g soli himalajskiej różowej
    130g zakwasu – dokarmionego przez 10-12 godzinami

    + masło do wysmarowania blach

Chleb codzienny (na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy – nie wyrabiamy!- przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy do blach wysmarowanych masłem i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie, gdy chleb już wyraźnie podrósł, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy chleb i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w lniany worku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy