REKLAMA

chleb codzienny (na zakwasie)

wyświetlono: 489 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Jeden z Naszych ulubionych chlebów! pyszny i zdrowy! :)

opublikowany: 11.02.2017
Udostępnij Pinterest
  • 12 godz.

Składniki:

  • proporcja na 2 blachy o wymiarach 11cm x 30cm

    1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
    150g mąki żytniej typ 720
    150g mąki żytniej razowej typ 2000
    1300ml wody
    35g soli himalajskiej różowej
    130g zakwasu – dokarmionego przez 10-12 godzinami

    + masło do wysmarowania blach
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy – nie wyrabiamy!- przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy do blach wysmarowanych masłem i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie, gdy chleb już wyraźnie podrósł, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy chleb i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w lniany worku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Chleb żytni codzienny (na zakwasie)

Jest to przepis podstawowy, więc każdy sobie z nim poradzi!

kategoria: Pieczywo chleb pieczeń Zakwas opublikowany: 03.03.2016 | wyświetlono: 840 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie pesto Zakwas opublikowany: 04.02.2014 | wyświetlono: 3362 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE