Chleb cebulowy z serem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak. Przepis z kalendarza kuchennego sprzed kilku lat.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 900 gramów
    - drożdże: 42 gramy
    - miód: 1 łyżka
    - otręby pszenne: 100 gramów
    - starty ser żółty: 200 gramów
    - sól morska: 2 łyżki
    - woda ciepła: 570 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb cebulowy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, otręby, miód, wode wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brze­gów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  • Chleb cebulowy z serem 3. Ciasto ponownie wyrobić, na posy­panej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min.
  • Chleb cebulowy z serem 4. Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratke i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować