delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak. Przepis z kalendarza kuchennego sprzed kilku lat.
Chleb cebulowy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, otręby, miód, wode wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
2.Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brzegów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
3.Ciasto ponownie wyrobić, na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min.
4.Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratke i ostudzić.
Komentarze