Chleb cebulowy

5 (167 ocen)

Gdyby kupowanie pieczywa w sklepie nie było takie proste to mogłabym jeść domowy chlebek każdego dnia :) Pyszny, pachnący i do tego bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej typ 450
    40 dag żytniej chlebowej typ 720
    2 szklanki wody
    3 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    5 dag świeżych drożdży
    2 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb cebulowy 1. Cebulę drobno pokroić w podsmażyć na oleju. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
    Obie mąki wymieszać z solą , dodać drożdże i podsmażoną cebulę. Najlepiej przy użyciu robota wyrobić gładkie ciasto po wymieszaniu wyrabiać jeszcze kilka minut.
  • chleb cebulowy 2. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięciapo wyrośnięciu ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch jednakowych formach keksowych ( niezbyt dużych ja użyłam za dużych i chleb wyszedł mi dość niski więc mniejsze będą lepsze), formy wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. mąką, można też wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować zimną wodą, naciąć w kilku miejscach nożem i delikatnie posypać mąką chlebową.
    Pieczemy w 190st około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować