Gdyby kupowanie pieczywa w sklepie nie było takie proste to mogłabym jeść domowy chlebek każdego dnia :) Pyszny, pachnący i do tego bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb.
Składniki:
40 dag mąki pszennej typ 450
40 dag żytniej chlebowej typ 720
2 szklanki wody
3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
5 dag świeżych drożdży
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić w podsmażyć na oleju. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Obie mąki wymieszać z solą , dodać drożdże i podsmażoną cebulę. Najlepiej przy użyciu robota wyrobić gładkie ciasto po wymieszaniu wyrabiać jeszcze kilka minut.
2.Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięciapo wyrośnięciu ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch jednakowych formach keksowych ( niezbyt dużych ja użyłam za dużych i chleb wyszedł mi dość niski więc mniejsze będą lepsze), formy wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. mąką, można też wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować zimną wodą, naciąć w kilku miejscach nożem i delikatnie posypać mąką chlebową.
Pieczemy w 190st około 40 minut.
Komentarze