Chleb Caprese

0 (0 ocen)

Pyszny chleb, odwzorowany na popularnej sałatce Caprese. Z dużą ilością mozzarelli i suszonych pomidorów. Najlepiej smakuję tuż po upieczeniu. Polecam!

Składniki:

  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki chlebowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka soli
    100 g mozzarelli
    3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    1/2 szkl. suszonych pomidorów
    2 jajka
    2,5 łyżki oliwy
    1 1/4 szkl. maślanki

Chleb caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. W innej misce roztrzepać jajka z maślanką i oliwą. Mozzarelle i suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mącznej. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przelać do keksówki o wymiarach 10x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st.C około 45-50 minut do "suchego patyczka". Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy