Chleb bułkowy z nocnego ciasta

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chleb jest delikatny, puszysty i bardzo smaczny z użyciem bardzo małej ilości drożdży. Ciasto robi się dzień wcześniej by mogło przez całą noc w lodówce spokojnie sobie pracować.

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( składniki na 2 chlebki na formę keksową ok.35 cm. )
    750 g mąki pszennej TYP 500 ja użyłam do pizzy
    10 - 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie 7 g drożdży suszonych instant
    1 łyżeczka cukru
    450 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy
    1 płaska łyżka soli
    papier do pieczenia
    2 formy keksowe ok 35 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb bułkowy z nocnego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało. Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy dwa bochenki chleba które dajemy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wierzch chlebków smarujemy wodą i wkładamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować