Chleb bezglutenowy 3 ziarna

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion: siemienia lnianego, chia, babki płesznik. Wszystkie te nasiona wytwarzają dużą ilość śluzu i absorbują wodę, przez co chleb jest bardzo zwarty i świetnie się kroi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 30 g nasion siemienia lnianego
    • 30 g nasion Chia - szałwii argentyńskiej
    • 30 g nasion babki płesznik
    • 400 g skrobi kukurydzianej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 8 g drożdży suszonych
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 5 łyżek oleju
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 500 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki

Chleb bezglutenowy 3 ziarna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera.
    • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach.
    • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika.
    • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować