Chleb bezglutenowy

4.48 (146 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Chleb doskonały dla osób na diecie bezglutenowej, chorych na celiakię. Wyklucza produkty zawierające gluten, czyli: żyto, pszenicę, owies, jęczmień i proso.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej (1/3 kukurydzianej, 1/3 ziemniaczanej, 1/3 ryżowej)
    25 g drożdży
    25 g cukru
    ok. 150 ml mleka
    ok. 150 ml wody
    3,5 g soli
    1 duży ugotowany ziemniak (rozgnieciony)
    szczypta kminku
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z cukrem i mlekiem. Po wyrośnięciu rozczynu dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto ok. 15 min, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość włożyć do formy i piec ok. 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować