Chleb doskonały dla osób na diecie bezglutenowej, chorych na celiakię. Wyklucza produkty zawierające gluten, czyli: żyto, pszenicę, owies, jęczmień i proso.
1 godz. 50 min
Składniki:
500 g mąki bezglutenowej (1/3 kukurydzianej, 1/3 ziemniaczanej, 1/3 ryżowej)
25 g drożdży
25 g cukru
ok. 150 ml mleka
ok. 150 ml wody
3,5 g soli
1 duży ugotowany ziemniak (rozgnieciony)
szczypta kminku
Chleb bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z cukrem i mlekiem. Po wyrośnięciu rozczynu dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto ok. 15 min, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość włożyć do formy i piec ok. 50 min.
Komentarze