Chleb bez mąki z suszoną morelą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zdrowy chlebek z ziarenek.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl ziaren słonecznika
    1 garść suszonych morel
    1 szkl pestek dyni
    1 szkl siemienia w ziarnach
    1 szkl mielonego siemienia
    2 szkl płatków owsianych
    3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżka miodu
    4 szkl gorącej wody
    2 średnie keksówki

Chleb bez mąki z suszoną morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Morele kroimy w cienkie paseczki. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. W 1 szkl gorącej wody rozpuszczamy miód i wlewamy do suchych składników, mieszamy a następnie wlewamy resztę gorącej wody, mieszamy i odstawiamy aż woda zostanie wchłonięta. Po tym czasie dzielimy masę na 2 części i przekładamy je do keksówek, dociskamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni w blaszce. Po tym czasie wyjmujemy chleby delikatnie i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez blaszek (możemy wyłożyć na 1 większą blaszkę ale żeby chleby się nie dotykały). Po upieczeniu wyjmujemy chleby z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy dopiero zimne!.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy