Chleb bez mąki i drożdży

4.5 (150 ocen)

Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował!

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej),
    dwie łyżeczki soli,
    szczypta cukru,
    garść nasion słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb bez mąki i drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy na sitku.
    Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm.
    Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
  • 2. Odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy sól, cukier, słonecznik.
    Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę.

    Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
  • 3. Tak przygotowaną masę pieczemy godzinę w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować