Chleb pszenny

0 (0 ocen)

Ten chlebek ma ciemnobrązową skórkę,mięciutkie i pyszne wnętrze usiane gdzieniegdzie większymi dziurami.Przepis od Tatter z moimi zmianami.Bardzo polecam.

Składniki:

  • 397 g zakwasu pszennego lub ,żytniego
    255 g wody o temp.28 C
    85 g mleka skondensowanego niesłodz.
    723 g białej mąki pszennej

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki,oprócz soli włożyć do miski i dobrze wymieszać przez około 3 minuty.Zakryć szczelnie i zostawić na 20 minut.
  • 2. Następnie dodać sól i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie-mikserem około 6 minut.Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 godzin,w tym czasie odgazować ciasto dwukrotnie co 2 godziny.Ciasto ma być pod szczelnym przykryciem.
  • 3. Wyrośnięte odgazować bardzo lekko i podzielić na dwie części.Ukształtować dwa bochenki i włożyć je do koszy złączeniami do góry.Na dnie koszyczka umieszczamy ściereczkę kuchenną obficie posypaną mąką-na niej układamy ciasto chlebowe.Zostawić szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny.
  • 4. Gotowe bochenki wyłożyć na blachę,naciąć w kilku miejscach.
  • 5. Piekarnik nagrzać 250C,na dno wysypać kilka kostek lodu.Piec: 250C-5minut, 240C-20 minut, z czego ostatnie 10 minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

Porady

Do ciasta chlebowego możemy dodać drożdże wielkości małego orzecha laskowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy