Ten chlebek ma ciemnobrązową skórkę,mięciutkie i pyszne wnętrze usiane gdzieniegdzie większymi dziurami.Przepis od Tatter z moimi zmianami.Bardzo polecam.
Składniki:
397 g zakwasu pszennego lub ,żytniego
255 g wody o temp.28 C
85 g mleka skondensowanego niesłodz.
723 g białej mąki pszennej
1.Wszystkie składniki,oprócz soli włożyć do miski i dobrze wymieszać przez około 3 minuty.Zakryć szczelnie i zostawić na 20 minut.
2.Następnie dodać sól i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie-mikserem około 6 minut.Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 godzin,w tym czasie odgazować ciasto dwukrotnie co 2 godziny.Ciasto ma być pod szczelnym przykryciem.
3.Wyrośnięte odgazować bardzo lekko i podzielić na dwie części.Ukształtować dwa bochenki i włożyć je do koszy złączeniami do góry.Na dnie koszyczka umieszczamy ściereczkę kuchenną obficie posypaną mąką-na niej układamy ciasto chlebowe.Zostawić szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny.
4.Gotowe bochenki wyłożyć na blachę,naciąć w kilku miejscach.
5.Piekarnik nagrzać 250C,na dno wysypać kilka kostek lodu.Piec: 250C-5minut, 240C-20 minut, z czego ostatnie 10 minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.
Porady
Do ciasta chlebowego możemy dodać drożdże wielkości małego orzecha laskowego.
Komentarze