Chipsy ziemniaczane

  • wyświetlono: 629 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Największą ich zaletą jest własna kompozycja przypraw, dzięki której możemy mieć dokładnie takie chipsy, na jakie mamy w danym momencie ochotę, idealnie przyprawione :) A cały sekret tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu ziemniaków.

2 (2)
  • 5 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

* ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów )
* dowolne przyprawy
* olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Chipsy ziemniaczane

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odsączamy plasterki z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.
  • 2. Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ). Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut.
  • 3. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Chipsy/nachosy z tortilli

Dodane przez: Di bloguje

Chipsy/nachosy z tortilli

Pyszna i szybka przekąska, która...

chipsy ...

Dodane przez: elapolo

Chipsy pietruszkowe z piekarnika

Smaczna a przede wszystkim zdrowa...

Fioletowe chipsy

Dodane przez: kada

Fioletowe chipsy

Domowa wersja smacznej przekąski.

Chipsy z jarmużu

Dodane przez: rzelkazag

Chipsy z jarmużu

Zdrowa przekąska z jarmużu.

chipsy

Dodane przez: marta625

Chipsy z buraka dla niemowląt

Zdrowe chipsy, które mogą jeść...

Chipsy z żółtego sera

Dodane przez: Marzena13

Chipsy z żółtego sera

Chrupiący dodatek kanapek lub jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE