Chipsy solone

0 (0 ocen)

Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

Składniki:

  • - Ziemniaki 2 szt. (duże)
    - Olej/oliwa z oliwek
    - Sól

Chipsy solone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je obieraczką do warzyw bądź nożem w cieniutkie plasterki.
  • 2. Do garnka wlewamy olej/oliwę z oliwek (ok. 1/3 garnka). Wstawiamy go na średni ogień i rozgrzewamy. Wrzucamy po kilka plasterków ziemniaków i smażymy, aż się zarumienią.
  • 3. Usmażone chipsy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzawkowej i układamy na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym (aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu z chipsa). Następnie przekładamy chipsy do dużej miski. Postępujemy tak, aż do wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaczanych.
  • 4. Gotowe chipsy, które znajdują się w misce, solimy i dokładnie mieszamy (zamiast soli można użyć innych przypraw, np. papryki słodkiej mielonej).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy