chipsy mięsne

4.49 (164 ocen)

pyszna mięsna przekąska idealnie pasuje do wina.

Składniki:

  • polędwiczka u mnie z sarny, można użyć wołowej
    majeranek
    sól morska
    pieprz kolorowy
    opcjonalnie inne ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chipsy mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmrożone mięso kroimy na cienkie plasterki. 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Możemy ją pokroić na krótsze kawałki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Na talerz wsypujemy majeranek. Dokładnie w nim obtaczamy polędwiczkę. Lekko rozcieramy pieprz. Pieprz mieszamy z solą. Obtaczamy polędwiczkę. Polędwiczkę owijamy folią aluminiową. Odkładamy do lodówki na 3 - 4 dni, żeby dojrzała.
    Następnie przekładamy mięso do zamrażarki. Zmrożone mięso kroimy najlepiej na krajalnicy na bardzo cienkie plasterki, kilku milimetrowe. Układamy je na lekko natłuszczonym pergaminie i suszymy na kaloryferze. Do suszenia mięsa można użyć również suszarki do grzybów.

Porady

Mięso możemy natrzeć dowolną mieszanką przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować