Chipsy makaronowo-serowe

5 (199 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli po niedzielnym rosole pozostał Wam ugotowany makaron nitki, możecie w łatwy sposób "wyczarować" z niego pyszne chrupiące chipsy. Można je podać jako przekąskę z dipem lub jako dodatek do zupy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 300-350 g ugotowanego makaronu nitki
    170 g sera żółtego (gouda)
    1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Chipsy makaronowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy z ugotowanym makaronem i suszonymi ziołami.
  • 2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe płaskie placuszki (18 sztuk - na dwóch blachach) i pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut (brzegi placuszków powinny się lekko zarumienić).
  • 3. Upieczone chipsy podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym dipem lub same albo jako dodatek do zupy-krem.

Porady

Potrzebną ilość makaronu otrzymamy gotując 100 g suchego makaronu. Zamiast suszonej bazylii można użyć innych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować