Chińskie pikle z sosem

  • wyświetlono: 1653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Doskonale smakują podane z ryżem i kurczakiem

20190925_154312
  • 60min

Składniki

Składniki warzywa:
3 średnie marchewki
1 seler
biała część z 1 pora
3 średnie pietruszki
1 pęczek rzodkiewek
pół średniego kalafiora
3 żółte i 3 czerwone papryki
zalewa:
3 szklanki cukru
3 szklanki octu
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
sos:
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki majonezu
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Chińskie pikle z sosem

  • 1. wykonanie:
    Paprykę oczyszczamy i kroimy w grube, długie paski, kalafiora rozdrabniamy na różyczki, pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy w cienkie słupki. Wszystko wrzucamy do wrzącej wody, zagotowujemy, odcedzamy. Warzywa układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą zalewą, nie pasteryzujemy. Składniki sosu łączymy, podajemy z odsączonymi z zalewy piklami

Porady

Sos przygotowujemy przed samym podaniem pikli. Zanim je otworzymy należy poczekać kilka dni, żeby warzywa nasączyły się zalewą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataChińskie pikle z sosem

Komentarze

Podobne przepisy

Pikle

Dodane przez: Świeca Urszula

Pikle

Ogórki pyszne, polecam.

image-0gn57jt

Dodane przez: sylwia1974

Pikle z ogórków z zalewie curry

Polubiliśmy te pikle bo są inne...

pikle

Dodane przez: EwaW2910

Szybkie pikle z buraka

Marynowane buraki, które 30 minut...

musztardowe pikle z ogórków

Dodane przez: doris_donia

musztardowe pikle z ogórków

uwielbia je cała rodzina...

Pikle z cukinii w zalewie ziołowej.

Dodane przez: Marcia66

Pikle z cukinii w zalewie ziołowej

Po 2-3 miesiącach cukinia przetworzona...

Dodane przez: KingaM4444

Pikle z ogórków

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...