Chinkali

0 (0 ocen)

Pyszne gruzińskie pierogi .Polecam spróbować każdemu .

Składniki:

  • Ciasto :

    500 g mąki

    1 łyżeczka soli

    1 szklanka zimnej wody



    farsz :

    500 g mielonej wieprzowiny

    4 ząbki czosnku

    1 cebula

    3 łyżki posiekanej , świeżej kolendry

    1 łyżka soli

    1 łyżka pieprzu

    3/4 szklanki bulionu drobiowego

    świeżo mielony pieprz do posypania

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę , zrobić wgłębienie , wsypać sól i wlewać wodę , zarabiając ciasto .

    Wyrobić dość twarde ciasto , przykryć i odłożyć na godzinę .

    Przygotować farsz :

    Mięso wymieszać z posiekaną cebulą , czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kolendrą , przyprawić .

    Zalać bulionem .

    Odstawić na 30 minut , by mięso wchłonęło bulion .

    Ciasto rozwałkować , wyciąć krążki , trzymając je w dłoni , napełniać każdy farszem .

    Zebrać brzeg ciasta w harmonijkę i skleić , tworząc czubek .

    Gotować w osolonym wrzątku partiami przez 5 minut .

    Podawać gorące , posypane grubo świeżo zmielonym pieprzem .

    Uwaga ! Chinkali je się palcami ( trzymając za czubek ) i wypijając rosołek ze środka .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy