Chinkali

  • wyświetlono: 291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne gruzińskie pierogi .Polecam spróbować każdemu .

077

Składniki

Ciasto :

500 g mąki

1 łyżeczka soli

1 szklanka zimnej wody



farsz :

500 g mielonej wieprzowiny

4 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki posiekanej , świeżej kolendry

1 łyżka soli

1 łyżka pieprzu

3/4 szklanki bulionu drobiowego

świeżo mielony pieprz do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę , zrobić wgłębienie , wsypać sól i wlewać wodę , zarabiając ciasto .

    Wyrobić dość twarde ciasto , przykryć i odłożyć na godzinę .

    Przygotować farsz :

    Mięso wymieszać z posiekaną cebulą , czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kolendrą , przyprawić .

    Zalać bulionem .

    Odstawić na 30 minut , by mięso wchłonęło bulion .

    Ciasto rozwałkować , wyciąć krążki , trzymając je w dłoni , napełniać każdy farszem .

    Zebrać brzeg ciasta w harmonijkę i skleić , tworząc czubek .

    Gotować w osolonym wrzątku partiami przez 5 minut .

    Podawać gorące , posypane grubo świeżo zmielonym pieprzem .

    Uwaga ! Chinkali je się palcami ( trzymając za czubek ) i wypijając rosołek ze środka .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE