CHINKALI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej,
    -2/3 szklanki wody,
    -1/2 łyżeczki soli,
    Farsz: -200g wieprzowego mięsa mielonego,
    -200g mielonej baraniny,
    -2 cebule,
    -natka z pietruszki,
    -sól,
    -pieprz,
    -kolendra

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wody do mąki wymieszanej z solą.
  • 2. Farsz: Cebule drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać do wymieszanego mięsa wieprzowego i baraniny. Nadzienie doprawić do smaku. Urywać kawałki ciasta, formować w okrągły placek, nadziewać gotowym farszem i zlepiać tworząc sakiewkę. Gotować w posolonej wodzie aż wypłyną. Podawać na gorąco.

Porady

-Formując okrągły placek należy go wyrobić tak aby na środku był jak najgrubszy, a po bokach cieńszy. Robiąc tak zapobiegniemy rozrywaniu się ich w czasie gotowania. -Pierogi wyśmienicie smakują odsmażane na rumiano na oleju na patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy