Chilli z kurczakiem

0 (0 ocen)

Znana również jako zupa afrykańska :)

Składniki:

  • : 1 litr wody, 40 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por), 1 średnia żółta papryka, 1 średnia czerwona papryka, 2 średnie cebule, puszka pomidorów, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 1 puszka czerwonej fasoli (200g bez zalewy), 100 g kukurydzy konserwowej, 3 ząbki czosnku, 400 g piersi z kurczaka, 2/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżki oregano, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szczypiorek do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Chilli z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku gotujemy wodę, wrzucamy włoszczyznę (można użyć gotowej mieszanki) i około 20 minut gotujemy wywar. W między czasie drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę obie papryki, dolewamy kilka łyżek wody i pod przykryciem dusimy warzywa do miękkości około 20 minut. Gdy papryka będzie już miękka, wrzucamy zawartość patelni do gotującego się wywaru, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę, łyżeczkę soli i fasolę, którą wcześniej odcedzamy z zalewy i lekko opłukujemy. Mięso z piersi z kurczaka oczyszczamy i mielimy, a następnie podsmażamy na patelni przyprawiając je resztą soli i pieprzem. Gdy kurczak nie będzie już surowy wrzucamy go do wciąż gotującego się chili, dodajemy oregano i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut co jakiś czas mieszając, aby sprawdzić czy potrawa jest już odpowiednio gęsta. Podczas całego procesu przygotowywania chili powinno gotować się na małym ogniu, dzięki czemu nabierze odpowiedniej konsystencji i wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować