Chilli w słodkiej zalewie

4.43 (155 ocen)

Coś dla miłośników ostrych i słodkich smaków. Papryczki chilli w ostrej zalewie sa wyśmienite . rodzina za nimi przepada.

Składniki:

  • 1,2 kg papryczek chilli

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    3 łyżki cukru
    1 i 1/2 łyżki miodu
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie


    Dodatkowo:
    gorczyca
    1 papryczka ostra węgierska
Wystaw ocenę:

4.43 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chilli w słodkiej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy dodajemy do garnka i gotujemy.
  • 2. Papryczki opłukujemy, osuszamy. Pozbywamy się szypułek.
    Papryczkę węgierską kroimy w cienkie paski
  • 3. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików wrzucamy kilka ziaren gorczycy, kilka plasterków węgierskiej papryczki i wkładamy papryczki chilli.
  • 4. Tak wypełnione słoiki zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem na 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować