Chilli con carne z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wytapiamy na niej boczek, dokładamy cebulę i przeciskamy przez wyciskarkę czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do wolnowaru.
Wykładamy mięso, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę, zalewamy wodą z sosem sojowym i kawą. Papryczki chilli oczyszczamy z pestek i drobno kroimy, dodajemy do reszty składników. Zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy wszystkie przyprawy i obficie doprawiamy solą i pieprzem.
Urządzenie ustawiamy na trzy godziny w trybie nr 2. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy fasole i gorzką czekoladę. Sprawdzamy czy danie jest wystarczająco doprawione.
Po ugotowaniu podajemy z ryżem, kleksem z jogurtu i świeżą, posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Porady
Danie świetnie smakuje podane z domową tortillą. Można je przygotować również w dużym garnku.
Komentarze