Chilii con carne wg Buni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podobno na upały najlepsza jest kuchnia meksykańska .No to sprawdzimy .Klasyka w mojej interpretacji.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag mielonej wołowiny ( jak kupuję tatarowe bo chude i ładnie zmielone )
    2 czerwone cebule
    1 puszka pomidorów pelati ( bez skórki w soku )
    1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
    2 papryczki chilii ( mogą być suszone )
    2 roztarte ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu wołowego ( może być z kostki )
    4 łyżki oleju
    2 kostki dobrej gorzkiej czekolady ( dałam Lindl )
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka mielona słodka
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilii con carne wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chilii con carne 1. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zmięknie. Dodać rozdrobnione mięso i czosnek .Smażyć mieszając aż się zrumieni i zbrązowieje ( ok 20 minut ) . Wlać 3 szklanki bulionu wołowego., dodać papryczki chilii . Dusić następne 40 minut. Dołożyć paprykę, pomidory, fasolę , czekoladę , po szczypcie papryki, pieprzu, cukru. Dusić jeszcze 30 minut odkryte tak by potrawa nabrała odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku .

Porady

Podawać z ryżem udekorowane listkami natki pietruszki ( lub innych ziół ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować