Chili z mięsem, warzywami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz robiłam chili i jestem zachwycona smakiem. Jest po prostu przepyszne. Dodatkowy plus to, że to danie jednogarnkowe.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół kg mielonej łopatki
    Cebula
    Duży ząbek czosnku
    Olej
    Puszka czerwonej fasoli
    Puszka kukurydzy
    Puszka pomidorów
    Papryka czerwona
    Szklanka ryżu
    600 ml bulionu warzywnego
    Sól
    Pieprz czarny
    Pieprz cytrynowy
    Papryka słodka
    Papryka ostra
    Tymianek
    Bazylia
    Trochę starego żółtego sera

Chili z mięsem, warzywami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać mięso i obsmażyć.

    Wsypać sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, bazylię suszoną, tymianek, paprykę słodką i ostrą.

    Dodać ryż, kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.

    Wszystko wymieszać, zalać bulionem.

    Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Dodać starty ser żółty. Poczekać chwilkę aż się rozpuści i można podawać.

Komentarze

Podobne przepisy