Chili z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na super rozgrzewający, sycący obiad bez mięsa czyli chili sin carne w wersji dyniowej :-).

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ dyni hokkaido (około 0,5kg)
    1 dynia piżmowa
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    ½ marchewki
    kawałek selera
    kawałek pietruszki
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    puszka ciecierzycy
    puszka czerwonej fasoli
    1l przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    płaska łyżeczka suszonego czosnku
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    mielone chili (dodać według uznania)
    szczypta kminu rzymskiego
    szczypta majeranku, cząbru, rozmarynu, tymianku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Chili z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Dynie umyć, usunąć pestki, dynię piżmową obrać. Pokroić w dużą kostkę około 2cmx2cm.

    2. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić dynie, podsmażać aż się przyrumienią.

    3.Oczyścić marchew, seler, pietruszkę oraz cebule, pokroić w dużą kostkę, dodać do dyni i chwilę podsmażać, mieszając od czasu do czasu. Dodać przyprawy: papryki, kmin, kolendrę chwilę podsmażyć. Całość zalać przecierem pomidorowym.

    4.Papryki oczyścić, pokroić na duże kawałki, dodać do garnka.

    5. Czosnek obrać, dodać w całości.

    6. Włożyć resztę przypraw, fasole oraz ciecierzyce odsączoną na sicie.

    7. Dusić na małym ogniu 20-30minut, aż papryka będzie miękka.

    8.Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

To może cię zainteresować