Chili meksykańskie na szybko

4.99 (184 ocen)

Oczywiście jest to uproszczona wersja chili con carne. Idealna jako szybki obiad w pół godziny, gdy nie mamy czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni.

Składniki:

  • opakowanie mrożonej mieszanki warzyw meksykańskiej
    500g mielonej wołowiny
    2 ząbki czosnki
    2 papryczki chili (z nasionkami lub bez)
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    1 puszka krojonych pomidorów
    sól (polecam himalajską)
    mielony pieprz
    mielona ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili meksykańskie na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim posiekane papryczki chili razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mięsem mielonym. Następnie dodajemy mrożone warzywa oraz pomidory. Podlewamy wszystko wodą w ilości takiej jak objętość puszki po pomidorach. Mieszamy, Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, ściągamy patelnię z ognia. Na końcu potrwawę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką wedle smaku.

Porady

Uwaga: zamiast świeżego chili użyłam suszonego. Rozgniotłam 2 strączki w moździerzu i przesmażyłam tak jak w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować