Chili con Carne z brązowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Syte danie jednogarnkowe, szybkie, łatwe i bardzo ostre, polecam wielbicielom pikantnych dań.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
    500 g mielonej łopatki
    puszka krojonych pomidorów 400 g
    puszka czerwonej fasoli
    mała puszka kukurydzy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i chili
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    sól,pieprz

Chili con carne z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy mięso,smażymy aż zmieni kolor, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą na sitku.
    Dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta podlewamy kilka łyżek wody.
    Przyprawiamy ostrą i słodką papryką, kminem, pieprzem, solimy do smaku.
  • 4. Ryż wyjmujemy z woreczków i wsypujemy do sosu, gotujemy chwilę i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy