REKLAMA

Chili con carne bowl

wyświetlono: 44 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Chili con carne bowl - czyli mielone wołowe podane z warzywami w misce

opublikowany: 30.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min

Składniki:

  • - ok. 400 g mielonego mięsa wołowego,
    - 1 czerwona papryka,
    - 1 l passaty pomidorowej,
    - 1/2 cebuli,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 200 g ryżu basmati,
    - 2 dojrzałe awokado,
    - nachos solone,
    - limonka,
    - śmietana 18%,
    - świeża kolendra,
    - 1 puszka czerwonej fasoli,
    - 1 puszka kukurydzy,
    - 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
    - przyprawa do chili con carne,
    - 1 płaska łyżka soli,
    - odrobina cukru (do smaku).
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju dusimy cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy paprykę także pokrojoną w kostkę. Dusimy z 5 min, solimy odrobinę. Następnie wszystko przekładam do miski. Smażę mięso do ścięcia. Zalewam passatą, dodaję cebulkę z papryką. Wszystko duszę do miękkości mięsa, ok. 20 min. Na koniec dodaję przyprawy, czosnek, cynamon, mieszankę przypraw do chili con carne, sól, cukier. Dodaję odsączone z wody kukurydzę i fasolę. Mieszam. Ryż gotuję ok. 15 min, do miękkości. Awokado obieram, kroję w plasterki, polewam sokiem z limonki.

    W misce układam ryż (aby wyglądał jak tu na zdjęciu wkładam ryż do małej miseczki i odwracam ją na talerzu). Dodaję mięso, awokado, nachosy, śmietanę np kleks, limonkę, świeżą kolendrę, możemy jeszcze posypać startym żółtym serem i prażonymi orzeszkami. Ja do ozdoby dodałam fasolę i kukurydzę.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: afrodyta afrodyta

Chili con carne.

Syczące danie jednogarnkowe z rodem w Meksyku. Polecam na obiad i imprezę.

kategoria: Dania główne chili con carne opublikowany: 01.09.2012 | wyświetlono: 7724 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Chili con carne

Zwykle podaję je z ryżem lub tortillą.

kategoria: Dania główne opublikowany: 25.06.2013 | wyświetlono: 11661 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE