Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Z hiszpańskiego tłumaczymy jako chili z mięsem. Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.

  • 10 godz.

Składniki:


  • 400 g fasoli czerwonej
    500-600 g wołowiny
    liść laurowy
    łyżeczka pieprzu cayenne
    3 łyżki oleju
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    pomidory w puszce
    papryczka chili
    łyżeczka oregano
    łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
    500 ml bulionu wołowego
    sól
    chipsy tacos

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chili con carne 1. Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45 min.
    Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili. Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem ,dodajemy fasolę ,pomidory wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
  • Chili con carne 2. Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Podajemy z chipsami tacos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy