Chili con carne

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej, idealne na rozgrzanie w te zimne dni! Można podać z ryżem lub tortillą

Alex M

Składniki


0,5 kg mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
0,5 litra przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
Sól i pieprz czarny do smaku
0,5 łyżeczki kminu
0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
0,25 łyżeczki ostrej papryki mielonej (lub chili)
Natka pietruszki do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chili con carne

  • 1.
    Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć 5 minut rozdrabniając drewnianą łopatką.

    Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć razem.

    Wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i kakao, wymieszać i dusić 10 minut na małym ogniu.

    Kukurydze i fasolę osączyć, dodać do sosu, zamieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty.

    Gorący sos nałożyć na talerze, u mnie z ryżem, posypać siekaną natką pietruszki i podawać

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkukurydzaz_roznych_stron_swiatamięso mieloneTortillafasolasos pomidorowychilimeksykańskaz ryżem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chili con carne

Dodane przez: afrodyta

Chili con carne.

Syczące danie jednogarnkowe z rodem...

chili con carne

Dodane przez: NaWidelcu

Chili con carne z ciecierzycą

Ciekawe w smaku połączenie różnych...

Chili con carne

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Chili con carne

Szybkie i łatwe do przygotowania,...

chili con carne

Dodane przez: majka190382

CHILI CON CARNE

Szybki, syty, rozgrzewający obiad.

image-2a7gjl0

Dodane przez: izek

Chili con carne

Rozgrzewające amerykańskie danie

Dodane przez: Monia16

Chili con carne Moniki

Potrawę jadłam pierwszy raz w Niemczech...