Chili con carne

0 (0 ocen)

Pyszne i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej, idealne na rozgrzanie w te zimne dni! Można podać z ryżem lub tortillą

Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    Sól i pieprz czarny do smaku
    0,5 łyżeczki kminu
    0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    0,25 łyżeczki ostrej papryki mielonej (lub chili)
    Natka pietruszki do posypania

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć 5 minut rozdrabniając drewnianą łopatką.

    Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć razem.

    Wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i kakao, wymieszać i dusić 10 minut na małym ogniu.

    Kukurydze i fasolę osączyć, dodać do sosu, zamieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty.

    Gorący sos nałożyć na talerze, u mnie z ryżem, posypać siekaną natką pietruszki i podawać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy