Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naprawdę smaczne danie!

  • 40 min

Składniki:

  • 800g mięsa mielonego wołowego
    1 mała papryczka chili
    Puszka czerwonej fasoli
    Puszka białej fasoli
    Puszka pomidorów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    100ml wody
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    Papryka ostra i chili w proszku
    Szczypta kminu rzymskiego
    Suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
    Sól, pieprz
    Świeża bazylia do dekoracji

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić razem na patelni. Na sam koniec dodać suszone zioła, papryki oraz kmin. Przemieszać wszystko razem, po chwili dodać mięso i przesmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mięso straci smak surowizny dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz drobno posiekaną papryczkę. Zmniejszyć płomień, podlać wodą i dusić przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dołożyć odsączone fasolki i dusić kolejne 10 – 15 minut. Na sam koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy