Chili con carne

  • wyświetlono: 634 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiamy kuchnię meksykańską - przede wszystkim za pikantne smaki, tortille i tequilę ;). Mój Mąż pewnie mógłby bez przerwy jeść chili con carne ja jednak wolę trochę za tym chili potęsknić żeby raz na jakiś czas zrobić sobie prawdziwą meksykańską ucztę.

zauberi

Składniki


500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (daję zazwyczaj pół na pół),
400 g przecieru pomidorowego,
1 czerwona cebula,
3-4 ząbki czosnku,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka chili,
puszka kukurydzy,
opcjonalnie łyżeczka kakao
olej do podsmażenia,
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Chili con carne

  • 1. Do dużego garnka na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju na których szklimy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, podsmażamy aż straci surowy kolor i lekko się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy oraz ok. 1 szklankę wody. Dodajemy przyprawy oraz kukurydzę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż woda się zredukuje i powstanie gęsty sos (ok. 20 minut), dodajemy kakao, mieszamy, chwilę gotujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

chili con carne

Dodane przez: majka190382

CHILI CON CARNE

Szybki, syty, rozgrzewający obiad.

Chili Con Carne

Dodane przez: Achna

Chili Con Carne

Pikantna i wyrazista meksykańska...

image-2a7gjl0

Dodane przez: izek

Chili con carne

Rozgrzewające amerykańskie danie

Dodane przez: Monia16

Chili con carne Moniki

Potrawę jadłam pierwszy raz w Niemczech...

chili con carne po polsku

Dodane przez: monikaT83

Chili con carne po polsku

zapraszam na pyszne sycące i rozgrzewające...

Chili con carne

Dodane przez: Konto nieaktywne

CHILI CON CARNE

Danie kuchni meksykańskiej,dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE