Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim

  • wyświetlono: 1002 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pie (cztaj paj) wypełnia się wytrawnym nadzieniem (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkim (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne.

palinos
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

35 dkg piersi kurczaka zagrodowego
3 duże pieczarki
kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część
2 ząbki czosnku
1 marchew
3/4 szklanki mrożonego groszku
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek
żółtko do posmarowania ciasta
gotowe ciasto francuskie (275 g)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim

  • Chicken Pie1. Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć, aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski.
    Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsemi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i śmietankę. Mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek.
    Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty.
    Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą.
    Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.
    Naczynie na placek umieścić na rozwiniętym cieście francuskim, ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio.
    Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do boków naczynia.
    Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad ścianki naczynia.
    Drugim kawałkiem ciasta nakryć naczynie, lekko naciągnąć brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia.
    Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu).
    Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
PPWS_01-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamoj_niedzielny_obiadKurczakz_roznych_stron_swiataciasto francuskieChicken pie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Filet zapiekany w warzywach

Dodane przez: czarrna

Filet z kurczaka zapiekany w warzywach

Tak przygotowane filety są niezwykle...

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

Dodane przez: Jaga85

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

Pieczone pałki z kurczaka to propozycja...

WARSZTATY_KULINARNE

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierś z kurczaka zapiekana w śmietanie z...

"Patent" na takie przygotowywanie...

Kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: sandrusiiaaa

kurczak w cieście francuskim

Przepis z którym chciałabym podzielić...

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Dodane przez: AnetaJ

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Uwielbiam ciasto francuskie, na...

image-1ylmoko

Dodane przez: alinkaw54

Dorsz z warzywami w cieście francuskim

bardzo pyszna rybka w ciekawym...