Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pie (cztaj paj) wypełnia się wytrawnym nadzieniem (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkim (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne.

Składniki:

  • 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego
    3 duże pieczarki
    kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część
    2 ząbki czosnku
    1 marchew
    3/4 szklanki mrożonego groszku
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżki śmietanki 30 %
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek
    żółtko do posmarowania ciasta
    gotowe ciasto francuskie (275 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Zapiekanki

Chicken pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chicken Pie 1. Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć, aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski.
    Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsemi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i śmietankę. Mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek.
    Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty.
    Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą.
    Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.
    Naczynie na placek umieścić na rozwiniętym cieście francuskim, ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio.
    Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do boków naczynia.
    Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad ścianki naczynia.
    Drugim kawałkiem ciasta nakryć naczynie, lekko naciągnąć brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia.
    Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu).
    Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować