Chicken kiev czyli roladki z fileta z pietruszką i masłem

4.5 (146 ocen)

Pyszne roladki z masłem pietruszkowym . Polecam :)

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 garści świeżej natki pietruszki
    1/2 kostki miękkiego masła (użyłam z Mlekovity )
    1 duże jajko
    maka i bułka tarta do panierowania
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Chicken kiev czyli roladki z fileta z pietruszką i masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło pietruszkowe 1. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło, sól i połączyć by powstała masło pietruszkowe. Na przezroczystej folii spożywczej uformować z masła wałek, folie zwinąć i wstawić masło do lodówki by stwardniało.
  • przed zwinięciem 2. Filety rozbić tłuczkiem i natrzeć pieprzem oraz solą. Gdy masło stwardnieje, wyciągnąć je z folii i pokroić na 4 mniejsze części. Każdą część ułożyć na rozbitym filecie.
  • roladki 3. Filety zwinąć , pamiętając o schowaniu do środka końcówek. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony by się ładnie zrumieniły. Bardzo ważne, by filety były dobrze zwinięte, w przeciwnym razie masło nam wypłynie. Trzeba tez uważać, by zbyt szybko się nie zrumieniły i przypaliły na zewnątrz a były surowe w środku. Roladki najlepsze są zaraz po usmażeniu, wtedy po przekrojeniu masełko pięknie się rozlewa :) . Roladki są soczyste i bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować